Les dades GALILEO i la seua distribució en el nou format RINEX 3

les-dades-galileo-i-la-seua-distribucio-en-el-nou-format-rinex-3Les dades GALILEO i la seua distribució en el nou format RINEX 3, més novetats tècniques en la xarxa ERVA:

El sistema europeu de navegació i posicionament GALILEO, promogut per l’Agència Espacial Europea (ESA), ha estat desenvolupant durant els últims anys la fase de validació dels seus primers satèl·lits en òrbita. Els satèl·lits restants han sigut llançats a intervals regulars amb la finalitat d’aconseguir plena capacitat operativa dins de la missió espacial denominada Full Operational Capability (FOC). En aquests moments existeixen més de 15 satèl·lits en òrbita. Aquest fet ha situat al sistema de posicionament GALILEO en el punt de partida per a començar a proporcionar els seus serveis inicials i estan previstos nous llançaments de satèl·lits fins a completar la constel·lació (www.esa.int)

I…com es pot accedir a dades GALILEO?

Des de fa uns mesos es generen a l’Institut Cartogràfic Valencià dades per a la distribució d’observacions dels satèl·lits GALILEO per al processament d’observacions d’algunes estacions GNSS. Amb aquest objectiu els observables de GALILEO es publiquen en el nou format estàndard denominat RINEX 3 (Receiver INdependent EXchange format). Aquest format, de recent aprovació per part de l’International GNSS Service (www.igs.org), a diferència de l’estàndard anterior RINEX 2.11, és un format capaç de distribuir dades de múltiples sistemes de posicionament, no solament GPS i GLONASS sinó també dades d’altres constel·lacions com GALILEO, BEIDOU o Quasi Zenith Satellite System i està preparat per a emmagatzemar les noves observacions definides per a les diferents freqüències i canals.

La nomenclatura estàndard per a distribuir les dades per sessions en el nou format RINEX 3 també ha sigut aprovada per l’International GNSS Service i és diferent de l’anterior, ja que contempla en la denominació de cada sessió la descripció interna de les dades quant a l’interval de mostreig, durada del fitxer, origen de les dades o constel·lació de les observacions. És a dir, el nom dels fitxers és molt més descriptiu de les característiques de l’observació.

Així doncs, un fitxer diari amb mostreig de 30 segons, amb observacions de GPS + GLONASS + GALILEO, per a l’estació de DÉNIA en el format RINEX 3 del dia de l’any 321, passaria a denominar-se de la següent manera:

DENI00ESP_R_20163210000_01D_30S_MO.crx.gz

On:

R: indica l’origen de les dades, en aquest cas el receptor.

20163210000: Indica l’any, el dia de l’any i l’hora d’inici.

01D_30S: Indiquen la durada de la sessió i el mostreig.

MO: Indica que és un fitxer d’observacions de diferents constel·lacions.

crx.gz: Indica que és un fitxer en format RINEX compacte i comprimit.

Per als fitxers de navegació o un altre tipus de sessions pots consultar el manual d’ajuda que hem publicat en:

Feu clic per accedir a Rinex3_ejemplos.pdf

La xarxa GNSS de València (http://icverva.icv.gva.es:8080) és una de les poques que proporciona dades en aquest nou format. La versió RINEX 3 per als fitxers per a post-procés es publicarà conjuntament durant un temps amb altres fitxers d’observacions GNSS en el format anterior RINEX 2.11, amb la finalitat de facilitar l’adaptació del programari i eines dels usuaris que realitzen post-processament. De moment els fitxers al nou format RINEX 3 estaran disponibles a:

http://icvficheros.icv.gva.es/ICV/geova/erva/Datos/Diario30seg/RINEX_3/ .

Deixa un comentari