Mapa Físic de València a escala 1:300.000 de l’Institut Cartogràfic Valencià

L’Institut Cartogràfic Valencià en col·laboració amb les Corts Valencianes, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i amb l’assessorament de la catedràtica de Geografia Física del Departament de Geografia de la Universitat de València, Ana Camarasa, ha generat el Mapa Físic de València, disponible per a descàrrega en format pdf des de les pàgines web de l’Institut Cartogràfic Valencià i de la Infraestructura de Dades Espacials de València.

El propòsit d’aquest mapa a escala 1:300.000 és el de proporcionar una eina que, sense arribar al detall d’altres cartografies produïdes per empreses privades, contribuïsca, com a documentació bàsica, al coneixement, la gestió i la preservació del territori mostrant el patrimoni geogràfic del poble valencià.

El mapa conté els principals topònims físics de València com són els rius, els embassaments, les serres, els pics, els caps, les illes, les platges i alguns accidents marins, i s’ha elaborat seguint els criteris toponímics de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. En els elements lineals que discorren per les dues zones lingüístiques del país es mostren les dues denominacions distribuïdes segons un criteri territorial. Per a la determinació de la informació de caràcter físic ha estat fonamental la col·laboració, com ja s’ha dit, de la catedràtica de Geografia Física del Departament de Geografia de la Universitat de València Ana Camarasa.

La imatge de fons del mapa físic s’ha obtingut a partir de dues fonts de dades, una per a la zona terrestre i una altra per a la zona marina.

La zona terrestre procedeix d’un model digital del terreny de l’any 2009, de 5 metres de resolució, obtingut per tècniques LiDAR, mentre que la marina se n’ha obtingut a partir d’un model batimètric descarregat des del portal EMODnet (European Marine Observation and Data Network) a partir de diferents fonts de dades i una resolució d’uns 230 metres.

Usant aquests models altimètrics, tant en la zona terrestre com en la zona marina, s’han generat dues imatges. La primera és una imatge amb un model d’ombres en la qual la font d’il·luminació s’ha realitzat des de quatre orientacions diferents per a així obtindre unes ombres més suavitzades. La segona imatge obtinguda és un mapa hipsomètric en la qual se n’ha fet un degradat de color diferent en la zona terrestre i marina en funció de l’elevació i la profunditat.

Aquestes dues imatges han sigut fusionades per a obtindre la imatge de fons resultant del mapa físic a la qual se li ha afegit la informació dels usos del sòl obtinguda de la sèrie BCV50. Respecte a la sèrie BCV50, Base Cartogràfica a escala 1:50.000, comentarem que gràcies a l’experiència d’anys treballant en generalització i després d’un any de treball de l’equip de treball de generalització, a la sèrie tan solament li falta la integració toponímica per a donar-la per finalitzada. El projecte BCV50 pertany a un altre de major entitat que projecta l’obtenció de noves escales (1:50.000, 1:100.000, 1:250.000, etc) partint de la cartografia CV05 (escala 1:5.000 de l’Institut Cartogràfic Valencià). Per a aconseguir-ho, l’Institut Cartogràfic Valencià ha desenvolupat un conjunt d’eines informàtiques, consistents en algorismes en codi Phyton que conjuguen eines de geoprocessament de: ArcGIS, PostGIS i projectes Workbench d’FME. Aquestes eines permeten obtindre la cartografia BCV50 d’una forma automàtica. Aquestes eines després de realitzar les modificacions pertinents seran utilitzades per a l’obtenció d’altres cartografies derivades.

Després del treball de superposició i reajustament per part de l’equip de disseny , el resultat és aquest Mapa Físic de València que presentem amb l’objectiu de difondre el nostre patrimoni nacional entre tots els valencians.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s